Inspektorzy Inspekcji Handlowej skontrolowali 217 placówek (123 sklepy i 94 lokale gastronomiczne) zlokalizowane na targowiskach. Aż w 191 z nich stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości.
Najwięcej zarzutów dotyczyło niepodawania we właściwy sposób informacji o cenach sprzedawanych produktów i usług gastronomicznych. W wielu placówkach artykuły spożywcze były przechowywane były w nieodpowiednich temperaturach i warunkach sanitarnych, a w niektórych lokalach gastronomicznych było po prostu brudno. Część skontrolowanych placówek gastronomicznych nie posiadało przyłącza do sieci wodno – kanalizacyjnej, a ich właściciele prowadzili działalność bez zgody stacji sanitarno – epidemiologicznej.
Do innych często występujących nieprawidłowości należało odmierzanie produktów za pomocą narzędzi pomiarowych bez aktualnych cech legalizacji, a w co czwartej placówce nie używano żadnych przyrządów pomiarowych - towar odmierzano tu przy użyciu wag domowych lub naczyń kuchennych. W 33 placówkach sprzedawano towary przeterminowane, w niektórych przypadkach nawet o dwa lata.
W wyniku przeprowadzonej kontroli inspektorzy IH nałożyli 150 mandatów karnych, skierowano 19 wniosków do sądów rejonowych oraz 4 zawiadomienia do urzędów skarbowych.