Polskie produkty mięsne i mleczne nie mają sobie równych. Wytwarzane według tradycyjnych receptur cieszą podniebienia smakoszy w Polsce, ale również w Europie. Zaś europejskie smaki coraz częściej goszczą na naszych stołach.
Od kilkunastu lat smaki i zapachy rozmaitych kuchni narodowych docierają do polskich domów z coraz większą intensywnością. Najlepsze, najsmaczniejsze, najbardziej znane produkty różnorodnych krajów są sprowadzane do Polski.
Włoska oliwa z pierwszego tłoczenia, wyśmienity francuski camembert, oliwki dojrzewające w słońcu Hiszpanii czy też czekolada, której smak przywodzi na myśl widok bawarskich Alp - to produkty, które stają się kolejnymi ważnymi wizytówkami kraju swego pochodzenia.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że coraz częściej podobną karierę na europejskich stołach robią polskie „narodowe dobra kulinarne". Dotyczy to przede wszystkim wędlin oraz produktów nabiałowych.
Sieć sklepów Lidl ramach kampanii „Najlepsze z Polski. Najlepsze z Europy." przedstawia sprzedawane w swoich sklepach produkty, które podbiły serca Europejczyków. Nalezą do nich także pochodzące z naszego kraju nagradzane wędliny trwałe oraz sery twarogowe.