Tradycja organizowania świątecznych targowisk jest bardzo stara i wywodzi się z germańskich zwyczajów. Pierwsza informacja dotycząca jarmarków bożonarodzeniowych na terenie Niemiec pochodzi z 1434 roku. Głównym celem takich targów było uzupełnienie zimowych zapasów, a stoiska mogły być prowadzone tylko przez obywateli danych miejscowości. Z biegiem czasu ilość organizowanych targowisk zwiększała się, dlatego obecnie praktycznie we wszystkich większych miastach od końca listopada bądź początku grudnia rozpoczyna się tętniące życie straganów i straganików.
Jarmarki organizowane w Polsce, może nie są tak duże jak te przygotowywane w Niemczech, Austrii czy Danii, ale posiadają swój niezastąpiony urok i pełne są typowych tradycyjnych łakoci. Dziś oficjalnie otwarty został jarmark we Wrocławiu, który potrwa do 23 grudnia. Z roku na rok coraz więcej polskich miast pielęgnuje ten zwyczaj, urozmaicając jarmarki o nowe atrakcje i powiększając ilość straganów. Przedświąteczne zakupy to nie jedyna oferta jarmarków - towarzyszą im liczne wydarzenia kulturalne, koncerty, zabawy dla dzieci i inne atrakcje.
Prawdziwy jarmark bożonarodzeniowy to przede wszystkim świąteczne upominki i dekoracje. Place targowe zapełniają się figurkami krasnali, mikołajów, świątecznymi choinkami i wieńcami. Na straganach dominują lśniące czerwienie, biele i złoto-srebrne ozdoby. Wszystko dookoła błyszczy i jarzy się od różnokolorowych światełek, szczególnie efektownie wygląda to wieczorami, kiedy place pełne są zwiedzających. Atmosfery świątecznego jarmarku nie można oddać słowami, trzeba samemu na niego iść i poczuć jego nastrój. Na wrocławski jarmark przyjeżdżają wystawcy z między innymi z Niemiec i Holandii a w tym roku także z Łotwy i Litwy. Na każdym targowisku oprócz świątecznych ozdób i wielu pomysłów na prezenty można kupić ekologicznie wyrabiane chleby, bułeczki, szynki naturalnie peklowane i zaprawy na żurki oraz miody i przyprawy korzenne. Na miejscu mozna spróbować zarówno lokalnych jak i międzynarodowych przysmaków - na stoiskach gastronomicznych znajdziemy kiełbaski, oscypki z gilla a nawet pieczone kasztany oraz wiele innych potraw z różnych części Polski i Europy.
Na świąteczny jarmark można także wybrać się do innego kraju, biura podróży oferują różne wyjazdy np. do Frankfurtu, Berlina czy duńskiej stolicy - Kopenhagi. Każde z tych miejsc ma inne zwyczaje, jednak mikołajowe prezenty i świąteczne dekoracje wszędzie oddają klimat świątecznych przygotowań. Będąc na niemieckim targowisku można spróbować grzanego wina i zasmakować w piernikowych sercach. Natomiast w Kopenhadze tradycyjnie popija się specjalnie przygotowywany trunek bożonarodzeniowy - Julebryg. Jednak najbardziej urokliwy jest park Tivoli, który w tym okresie przemienia się w miniaturowe wioski krasnali, choinek i świątecznych prezentów.